Så fungerar det med musiktävling på fest

Låt mig gissa. Ni ska ha fest och du har fått i uppgift att ordna något roligt till kaffet? Grattis, du har hittat precis rätt!

En musiktävling på fest är alltid uppskattat, och det är något som alla kan vara med i. Man behöver inte vara expert på musik för att vara med i mina musiktävlingar. Man behöver inte vara någon viss ålder heller då en musiktävling på festen passar för alla gäster. Med det sagt…jag är runt 40 år så en hel del av musiken är från 70-, 80- och 90-talet. Det är oftast rtätt kända låtar, men om ni letar de senaste hitsen så måste jag göra er besvikna.

Regler eller “Så här gör man”

För att ordna en musiktävling på en fest behöver man en musiktävling (så klart), musik och en ljudanläggning. Oftast finns det en ljudanläggning på festen, och om ni ska hålla festen på en lokal där det ska vara dans finns det garanterat både mikrofon och ljudanläggning att tillgå.

När du laddat ner den musiktävling du vill hålla på festen måste du bestämma om du ska skriva ut frågorna till alla eller om ni ska använda vanligt anteckningspapper. Båda varianterna fungerar.

Man kan spela i lag eller individuellt. Jag rekommenderar att man spelar i lag om 3-4 personer. På så sätt får alla vara med och lagen blir lagom stora. Om ni har bordsplacering är det lämpligt att borden blir egna lag, eller att man delar upp borden i flera lag. varje lag får sedan en utskrift av musiktävlingen (eller papper och penna).

Den som ska vara spelledare ser till att ha frågorna tillgänliga, antingen utskrivna på papper eller i mobilen/ipad.

Förbered musiken

Koppla in Spotify till musikanläggningen. Det går att göra på massor av olika sätt, men enklast är nog att parkoppla en mobiltelefon med ljudanläggningen.

Skriv sedan in (eller klicka) på spotify-länken som finns på varje tävling. Då öppnar Spotigy upp och går direkt till rätt spellista.

VIKTIGT! Kolla så spellistan innehåller rätt antal låtar. Ibland tar Spotify bort låtar och då kan spellistan visa fel.

Dags att tävla

När det är dags för tävling så är det bara att presentera upplägget, ställa frågan och spela musiken till varje fråga. Jag brukar först läsa upp hela frågan, dvs båda a, b och c-frågan. Sedan påminner jag om frågorna i en snabb sammanfattning (t.ex. a: låttiteln, b: artisten och c: året låten släpptes).

Sedan spelar man upp låten som hör till frågan och låter den gå en stund. Hur länge? Det beror på. Vissa låtar vill man bara höra i 20 sekunder, andra blir det så bra stämning av att hela låten hinner gå. Gå på känsla.

Lycka till!